Tip van Nelly

Wist je dat 4 op 5 rimpels gelinkt zijn aan agressies van buitenaf?

Recente wetenschappelijke studies hebben een onderscheid kunnen maken tussen de chronologische of intrinsieke veroudering (traag en natuurlijk proces, afhankelijk van de tijd, van de genetica, van het functioneren van het eigen organisme) en de vroegtijdige of extrinsieke veroudering (gegenereerd door verschillende externe factoren).

Dit is dus goed nieuws, want dit betekent dat we tijdens het beschermen van onze huid tegen verschillende externe factoren, we ook rimpels en fijne lijntjes kunnen voorkomen. Het gevecht tegen vroegtijdige veroudering van onze huidcellen ligt in onze handen.  

Vervuiling, roken, UV, omgeving, stress… al deze externe factoren genereren vrije radicalen in onze huid. Deze kleine hyperagressieve moleculen vallen de lipiden van de celmembranen aan, maar ook de proteïnen (collageen, elastine…) en het DNA. Het resultaat is duidelijk: rimpels en fijne lijntjes komen tevoorschijn.

Het is dus belangrijk om de huid te voorzien van antioxidanten, moleculen die in staat zijn de vrije radicalen vast te houden. Vitamine A, C en E zijn de bekendste maar er bestaan ook andere: betacaroteen, flavonoïde, selenium, polyfenol…

Behalve een preventieve werking (door zich te beschermen tegen de zon en een gezonde levenswijze aan te nemen), is het belangrijk een goede verzorgingsroutine met antioxidanten aan te nemen om zo de oorlog te verklaren aan de vrije radicalen en de huid te beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

Het is de bescherming van vandaag die voor de beste resultaten zal zorgen op de huid van morgen.